10/13/2016

Apple pie - dvě variace na jablkový koláč

Krásný den milé čtenářky♥

dnes Vám přináším voňavý a hlavně chutný článek o dvou verzích jablečných koláčů. První varianta bude zdravější z kuchařek Ing. Petra Havlíčka a Petry Lamschové a druhý bude trošku hříšnější. Oba jsou ovšem výborné a doma je milujeme.

Zdravý jablkový koláč

První variantou je vynikající koláč s jablky, oříšky, skořicí a tvarohem. Díky tvarohu Vám koláč dodá bílkoviny a zasytí Vás. Výborné jsou na koláči i oříšky, které jsou opravdu vynikající, když jsou na povrchu opečené z trouby. A co je úžasné jsou i jablka, do kterých jsme přidaly i skořici.

Výhodou je, že koláč je díky jablkům a tvarohu krásně vláčný, protože vysušené těsto nemáme vůbec rády.
Koláč se perfektně hodí na snídani doplněný o kávu s mlékem - tuhle variantu zbožňujeme. Většinou snídáme kaši nebo jogurt s musli, ale někdo to chce změnu a toto je velmi dobrá variace na výbornou a luxusní snídani.
Recept na tento vynikající jablečno-tvarohový koláč najdete v kuchařce Jídlo jako životní styl II. (zelené provedení) od Ing. Petra Havlíčka a Petry Lamschové. V kuchařce ho najdete pod názvem Dokonalý celozrnný koláč s tvarohem a jablky na straně 212 a jeden kousek má 281 kcal.

Francouzský jablkový koláč

Druhou famózní hříšnější variantou koláčku je tento francouzský. Koláč je luxusní, je vlhký a vláčný. Původní verze stála na  hruškách, ale více dostupné jsou u nás doma jablka, z kterých chutná koláč také výjimečně.
V receptu najdete trošku hříšnější ingredience, které koláč ochutí jako je máslo. Musím se přiznat, že tuto variantu ochutnáme, ale je pečená spíše pro taťku, který ho má velmi rád.

Tip pro Vás: těsto je lepší dát do formy a navrch pak dejte jablka a ty pak jemně zatlačte do těsta.
V receptu najdete hladkou mouku, která jak víme není tak výživná jako mouka cereální, ale to nevadí, protože na trhu jsou cenové dostupné příměsi, které dodají bílé mouce nový level a tím je například bambusová vláknina, které stačí přidat 10 g na 100 g mouky a dodáte tak mouce vlákninu.
O bambusové vláknině a jiných produktech od Rej čekejte brzy velký haul, protože jsme tam udělaly chutnou objednávku a chcete Vám doporučit, co nám chutná.
Recept kdysi našla mamča na webu a od té doby slaví velký úspěch. Milujeme ho moc.

Oba koláče se perfektně hodí na podzim, ale i zimu, kdy máte doma uskladněná jablka a můžete je použít jinak než ve známém a často pečeném jablečném závinu.

A jaké koláče pečete Vy? Už jste nějaký zkoušeli? :)
Ex post ještě přidávám odkaz na jablečnou dobrůtku, kterou jsem sice ještě nezkoušela, ale také vypadá lahodně.

6 comments:

  1. Vždy když jsem u rodičů, tak děláme jen obyčejný závin s jablky. Tohle jsme ještě nezkoušeli a vypadají opravdu velmi chutně. :-)
    welcometomyworld

    ReplyDelete
    Replies
    1. Urcite vyzkousejte jsou vynikajici a my je milujeme ke snidani ;-)

      Delete

Moc Vám děkujeme za každičký komentář a přejeme hezký zbytek dne ;-)