4/02/2017

Tomato soup with mozzarella | Rajčatová polévka s mozzarellou

Krásný den, milí čtenáři♥

milujete rajčata? Já moc a všichni v rodině nenecháme dopustit na tuto pochoutku hlavně v zimě, kdy přeci jen člověk potřebuje zahřát a povzbudit mysl. Já vám dnes představím mou vlastnoručně vylepšenou a vyladěnou verzi rajčatové polévky, která je vynikající společně s mozzarellou a žitným chlebem.


Než vám ale představím recept, povím vám něco o rajčatech a jejich významu. Rajčata jsou známá pod svým druhým jménem - rajská jablíčka. Obsahují hodně vitamínů a antioxidačních účinků, které se při tepelné úpravě ještě zvyšují. Mezi významné antioxidanty patří lykopen, kyselinu chlorogenovou a v neposlední řadě i rutin, který můžeme nalézt i v pohance. Navíc obsahují i velmi málo kalorií, takže jsou vhodná pro ty z vás, co si hlídají jídelníček. Navíc je tato teplá polévka plná kyseliny listové, která je vhodná především pro těhotné ženy. 

Suroviny


1 porce = 247 kcal
250g pasírovaných rajčat (já požila značku Horeca - seženete ve velkoobchodě Makro)
1/2 cibule
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce řepkového oleje nebo másla
1 a 1/2 lžičky cukru
50g mozzarelly
1 lžička sušené bazalky nebo usušené
sůl, pepř na dochucení
na ozdobu - smetanu a dýňová semínka

Postup


doba přípravy: maximálně 20 minut
Cibulku lehce osmažíme na řepkovém oleji nebo na máslu. Poté přidáme pasírovaná rajčata, koření a sůl či pepř. Nezapomeneme na cukr, který polévku lehce osladí. Já přidávám tři lžičky, protože nejraději mám polévku trošku kyselejší. Pro ty z vás, co preferují spíše sladkou verzi, přidejte o trošku více cukru. Necháme přivést do bodu varu a poté přidáme citrónovou šťávu.

Nakonec přidáváme s pokrájenou mozzarellou na plátky a při podávání poté lžíci smetany a semínka - já nejraději používám ta dýňová, ale můžete například zvolit i lněná či jiná. 
polévka je vydatná a opravdu krémová

nejraději používáme nejraději tyto Makro suroviny - Passata di Pomodoro rajčata, aro mozarrelu s logem vím co jím a v poslední řadě Horeca sušená rajčata, která mají opravdu málo soli

Já jí ráda jím společně se žitným či cereálním chlebem. Díky své kalorické hodnotě může být zvolena jako večeře. Bez pečiva pak i jako svačina :)

Tak co, líbil se vám dnešní tip na večeři? Jestli ano, tak pak mi napište do komentářů, jakou polívku máte nejraději vy :)

xx Šárka xx

2 comments:

  1. U nás doma jedou "husté" polévky ve velkém. Nejvíc jede hrášková a ta z pečené mrkve. Tuhle určitě někdy vyzkouším

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ta z pečené mrkve zase láká nás :D určitě jí zkus, doporučujeme všema deseti :)

      Delete

Moc Vám děkujeme za každičký komentář a přejeme hezký zbytek dne ;-)